OPINIÓ DEL CONVIDAT: Jordi Bardavio


Avui hem demanat a en Jordi Bardavio que ens faci la seva selecció de temes nadalencs, el seu top5! En Jordi és pianista, creatiu musical i escriptor novell. De Barcelona, amb 40 anys a l'esquena, ha fet bandes sonores per a documentals, com Retrats de l'ànima (Clara films), i per a programes de tv3, com Gossos o Afectes sonors. 


Va ser integrant i compositor de grups com Heydi pank i Radio Picnic. Actualment prepara un projecte indie en català i treballa per la publicació dels seus dos primers llibres de poesia.



Endavant amb la selecció de Jordi Bardavio!




★★★★★


Molts són els artistes de renom que han compost, interpretat o senzillament versionat una cançó de temàtica nadalenca i pocs els que han aconseguit tocar la fibra del qui us escriu.
No em tinc per una persona exigent a la vida, però en l'àmbit de les emocions (i la música n'és la caixa de pandora per excel·lència), sóc terriblement visceral i em deixo endur per l'eriçada de pell immediata.
Així doncs, amb tota la modèstia, aquest és el top 5 de cançons que any rere any, desperten nostàlgia, emoció, alegria i petites dosis de reflexió al nen que duc a dins.


5) BLUE CHRISTMAS (Elvis Presley)

"Elvis' Cristmas album" va ésser el tercer disc d'estudi enregistrat pel rei. Corria l'any 1957 i sota el segell discogràfic RCA Victor, va veure la llum aquest mític treball que ha esdevingut amb el pas dels anys, un dels àlbums nadalencs més venuts a tot el món.
En ell, Presley ens regala una versió extraordinària del tema original firmat per Billy Hayes i Jay W. Johnson, consolidant-lo per a la posteritat com un rock and roll clàssic d'aquestes dates.






4) WHITE CHRISTMAS (Bing Crosby)

Bing Crosby va donar forma, cos i ànima a qui molts han definit com una "cançó perfecta". No és per menys, es tracta del senzill més venut de tota la història (50 milions de còpies) i una de les composicions més destacades del gran Irving Berlin.
La melodia és senzilla, amable i amb un toc modulant inicial tan màgic, que la fa apta per l'exigència de qualsevol oïda. El tòpic és tan real com que tothom, a la intimitat o en públic, ha taral·lejat aquesta tonada algun cop a la vida.
El document visual i sonor que us deixem, és un mà a mà amb Sinatra. Dues llegendes al servei d'una cançó llegendària.







3) ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU (Mariah Carey)

Ho admeto, no m'agrada Mariah Carey ni segueixo la seva carrera musical, però aquesta cançó és de traca. Quatre minuts de bon rotllo, alegria, felicitat, amor i sobretot, la imatge final de Love actually (el clàssic nadalenc modern) a la retina.
La cantautora més comercial dels 90 va fer fortuna amb aquesta cançó, que segons la premsa especialitzada, és la més punxada per les ràdios de tot el món als mesos de desembre i gener dels darrers vint anys.







2) LAST CHRISMAS (Wham!)

La darrera cançó abans d'arribar a la guanyadora.
Que voleu que us digui d'un tema que forma part de la banda sonora dels 80 per mèrits propis? Composta per George Michael quan formava part del fantàstic duet Wham!, va ser el hit d'aquell 1984. La tragèdia d'un amor trencat l'endemà de nadal. Aquest és el senzill argument d'una de les creacions més nostàlgiques a la carrera de Michael. La instrumentació característica de sintetitzadors seguint els cànons de l'època i la interpretació a flor de pell d'un artista sovint infravalorat, la fan imprescindible en aquesta i qualsevol llista similar.
És tan bonica que mata. És tan trista que t'alegra el dia.






1) HAPPY XMAS (John Lennon)

Sense discussió, la meva preferida de sempre.
John Lennon va voler fer al 1971 una cançó de protesta per la seva creuada contra la guerra de Vietnam i li va sortir un himne nadalenc etern, una obra d'art.
Ho té tot, des de la instrumentació tradicional, passant per una secció de corda que entendreix la melodia, un cor de nens que contesten i trepitgen meravellosament la veu del beatle, un principi on John i Yoko desitgen bon nadal als fills respectius, una lletra senzilla amb un gran missatge i evidentment, una interpretació vocal que entra per vena i fa plorar.
Lennon és el més gran i ho va tornar a demostrar, gairebé com sempre, sense voler. Un geni parint una cançó magistral que juntament amb Imagine, Woman i Jelous Guy formen el pòquer excels de la seva època en solitari.
Quan vulguis màgia per l'oïda, revisa els Beatles. Quan vulguis travessar l'univers, escolta Lennon.





★★★★★

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què t'ha semblat l'article? Comenta!