CURIOSITAT: La música i el cinema



T'ha passat mai sentir una cançó i que de cop et trasllades a un moment concret de passat? Potser va ser un moment important, o potser va ser simplement un moment on vas tenir alguna sensació, i aquella cançó t'hi porta un altre cop.

És molt típic a les parelles allò de tenir una cançó, “la nostra cançó”, que no necessàriament és la primera que vau sentir junts, o que vau ballar; potser és una que us identifica, o que us porta als dos a un d'aquests moments de què parlàvem fa un moment.

Això passa per què la música també intervé a l'àrea del cervell encarregada dels records, com les olors, que també tenen molta influència en aquesta àrea.

I aquest és un dels molts motius que fan de la música una peça tant important al cinema. Serveix per a intensificar les sensacions en els moments en que passa l'acció, reforça l'acció; i també ens ajuda a identificar la pel·lícula sense la necessitat d'una imatge. Hi ha moltes bandes sonores que al primer compàs ja hem identificat la seva pel·lícula. L'haguem vist, o no, per què de vegades la banda sonora acaba superant a la pel·lícula!

I encara us diré més, encara que no l'haguem vist i no la identifiquem, molt probablement podrem endevinar la temàtica, amb més o menys encert; si és d'aventures, romàntica, de terror... I és que s'han creat una sèrie d'estereotips musicals que fan que relacionem certs “comportaments musicals” amb certes situacions, o ambients.

A grans trets, i com a exemple, us podria dir que el vent metall el solem relacionar amb l'acció o la heroïcitat, els violins i el piano amb el romanticisme, les melodies greus i lentes amb el terror i el misteri, i les notes dissonants i agudes amb la tensió... o la psicosi.

Com he dit, és a grans trets, però podeu fer-ne la prova. Poseu-vos alguna llista de bandes sonores (el main title theme, el tema principal, si no no funciona...) i no mireu quina pel·lícula sona. N'hi haurà que les reconeixereu, però les que no, potser en podeu endevinar l'estil! Ja m'ho direu!

Salut, música i cinema!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què t'ha semblat l'article? Comenta!