CURIOSITAT: La dopamina



La dopamina és un neurotransmissor que tenim a diferents àrees del cervell, molt important en la funció motora, i essencial en les respostes nervioses relacionades amb l'expressió de les emocions.

En altres paraules, i relacionant-ho amb la música, la dopamina és la responsable de la pell de gallina, de la llagrimeta, el nus a l'estomac...

Fins i tot hi ha un estudi científic, a càrrec de John Sloboda, que precisament relaciona la dopamina amb la música, i que intenta descobrir quin és el moment en que la música ens emociona, i per què.

En aquest estudi es donen tres claus per a aconseguir-ho, seria com un recepta de les emocions musicals, a veure què us sembla:

1. Els canvis relativament sobtats en l'harmonia ens fan vibrar, ens posen la pell de gallina.
2. L'acceleració del tempo i la sincopa, ens acceleren el ritme cardíac.
3. Les variacions melòdiques inesperades, com les apoiatures, són les culpables de la llagrimeta.

En resum, les respostes emocionals són provocades per negacions i confirmacions de les expectatives de l'oient, canvis inesperats amb una resolució positiva.

Però també hi ha d'altres estudis, que no van en contra de John Sloboda precisament, però que van més enllà. Parlen de la música gairebé com una addicció. Expliquen que la música estimula la zona del cervell que s'activa amb les addiccions, amb el plaer, amb la recompensa i amb la motivació, inundant-la de de dopamina.


Ve a dir que la música no es només un hobbie, no és només una feina. Ni tan sols és només un art, un plaer o una ciència. La música és un món!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què t'ha semblat l'article? Comenta!